Göz Yorulması Belirtileri ve Tedavisi
22 Haziran 2024

Göz Yorulması Belirtileri ve Tedavisi

Göz Yorulması

Göz yorulması, tıbbi adıyla göz yorgunluğu (astenopi), gözlerin yoğun ve uzun süre kullanımı sonucu yorgun düşmesiyle ortaya çıkar. Göz yorgunluğu, gözlerde ağrı veya kaşıntı gibi rahatsız edici belirtilerle kendini gösterebilir ancak genellikle dinlenmeyle geçebilecek niteliktedir. Çoğunlukla ciddi olmamakla birlikte, bazen başka bir sağlık sorununun belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.

Göz Yorgunluğunun Belirtileri Nelerdir?

Göz yorgunluğunu kendiniz rahatlıkla tespit edebilirsiniz. Aşağıdaki belirtilerden bir ya da birkaçını yaşıyorsanız, doktora görünmenizi tavsiye ederiz.
  • Göz ağrısı
  • Göz çevresinde ağrı
  • Yorgunluk
  • Bulanık görme
  • Çift görme
  • Göz sulanması
  • Göz kuruması
  • Boyun ağrısı
  • Işığa karşı aşırı hassasiyet
  • Yanma hissi
Bunlar el işi yapan, sürekli okuyan ve bilgisayar başında uzun süre oturan kişilerde daha sık görülmektedir. Eğer kâğıda veya bilgisayar ekranına bakarken görüntüler arasında ardışık görüntülerin belirmesiyle karşılaşıyorsanız, göz yorgunluğunun tam olarak teşhis edildiğini söyleyebiliriz.

Göz Yorgunluğuna Neden Olan Faktörler Nelerdir?

Uygun olmayan çalışma koşullarında sürekli sabit bir yere odaklanmış halde çalışıyorsanız, göz yorgunluğuyla karşılaşmanız mümkündür.

Göz Kaslarının Uzun Süre Odaklanmış Hâlde Kalması

Göz kaslarının gerginleşmesinin sebeplerinden biri de kitap veya bilgisayar ekranı gibi bir objeye uzun süre odaklanarak bakmaktır. Kasların sürekli gergin halde kalması zamanla yorgunluğa yol açar. Bu, tıpkı uzun süre egzersiz yaptıktan sonra kasların yorulmasına benzer.

Zayıf Işık

Göz kasları loş ışık altında çalışanlar ve kitap okumaya çalışanlarda daha fazla yorulma gösterir. Bu nedenle çalışma ortamınızın yeteri kadar aydınlık olması gereklidir.

Görme Problemleri

Gözlük kullanıyor ve gözlük ayarınızı düzenli olarak yaptırmıyorsanız, görme gücünün zayıflamasına bağlı olarak göz yorgunluğu yaşamanız mümkündür.

CRT Monitörleri

70 Hz'den daha az tarama hızıyla imgeleri sürekli titreşimli halde gösteren monitörler de göz yorgunluğuna sebep olabilir.

Göze Doğrudan Işık Vurması

Göze doğrudan ışık vurması, gözlerin odak noktasını zorlaştırdığı için göz kaslarının yorulmasına sebep olur ve göz yorgunluğuna yol açar.

Kontrast

Bulunduğunuz ortam ile odaklandığınız obje arasında kontrast değişimi varsa, yani ışıklı bir ortamda karanlık bir objeye bakıyor ya da tam tersini gerçekleştiriyorsanız, göz yorgunluğu gerçekleşebilir.

Göz Yorgunluğunun Tedavisi Nasıldır?

Orta derecede kısa süreli maruz kaldığınız ışık bozukluğu sebebiyle meydana gelen göz yorgunluğunu tek gözünüzü kapatıp dinlendirerek geçirebilirsiniz. Bunun dışında yaşam alışkanlıklarınızda yapacağınız ufak değişikliklerle göz yorgunluğunu gidermeniz mümkündür.

Bunlardan Bazıları

  • Kitap okuyorsanız, kitap ve gözünüz arasındaki mesafeyi bir kol boyu uzaklıkta tutmalısınız.
  • Ekrana sürekli bakmak boyun ağrılarını da tetikleyebilir. Bu sebeple monitör tam karşınızda olmalıdır.
  • Eğer sürekli sabit bir noktaya bakarak iş yapıyorsanız, ara sıra gözlerinizi odada bulunan en uzak noktaya sabitleyerek göz kaslarınızı dinlendirin.
  • Göz damlaları kullanarak gözlerinizi nemlendirebilir ve göz yorgunluğunu giderebilirsiniz.
  • Bitkisel ilaçların kapsül formda olanlarını doktor tavsiyesi ile kullanarak göz yorgunluğunu geçirebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Göz Seyirmesi Tedavisi

Göz Seyirmesi Tedavisi

Gözünüze Masaj Yapın

Gözünüze Masaj Yapın

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Göz Seyirmesi Nasıl Geçer?

Göz Seyirmesi Nasıl Geçer?

Göz Tansiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Göz Tansiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Sağ Göz Seyirmesi Belirtileri ve Tedavisi

Sağ Göz Seyirmesi Belirtileri ve Tedavisi

Goz Kurulugu Belirtileri ve Tedavisi

Goz Kurulugu Belirtileri ve Tedavisi

Göz Seyirmesinde Ne Yapılmalı?

Göz Seyirmesinde Ne Yapılmalı?